martes, agosto 16, 2011

Apuntes básicos de economía




La creación de valor típicamente capitalista se basa en la apropiación de la plusvalía del trabajo. No obstante, hay alternativas de creación de valor que no sólo son viables económicamente, sino que lo sustentan socialmente. Sin algunas de estas formas de creación de valor social, no habría capitalismo posible.


3 comentarios:

Otilie dijo...

Hola kari,

Jo sobre aquest particular no tinc una opinió formada, però si em sembla molt il·lustrativa la representació freudiana de com es genera valor dins del sistema. Val la pena tenir - ho en compte i és molt curiós comprovar en viu com el cooperativisme no deixa de ser un mecanisme - gairebé sectari - de crear valor capitalista.

Moltes gràcies pels seus apunts s'economia. Val molt la pena ser conscient de quin sistema sustentem .

TQM

linus dijo...

Hola amor,

La imatge no té connotacions psicoanalítiques, tan sols explicita la concepció interessadament restringida de l'ortodòxia econòmica capitalista en considerar que la creació de valor = treball.

Aquesta concepció no té en compte que: l'educació, el voluntariat, el treball comunitari, veïnatge, la infància i un llarg etcètera de funcions socials són en sí mateixes una creació de valor que no només s'hauria de contemplar - fins i tot des d'un punt de vista comptable, com diria el meu antic profe Salvador quan parlava dels intangibles - com a forma de valor, sinó que a més la seva existència assegura la pròpia supervivència i reproducció del sistema capitalista de producció en forma de treball.

Respecte el "cooperativisme" és un tema controvertit que té lectures diverses a favor i en contra - no hi entraré.

Espero haver aclarit una mica el tema, perquè es crucial tenir-ho present a l'hora de defensar-se d'aquelles crítiques que insisteixen en: la no rendibilitat econòmica de segons quines funcions socials.

Gràcies pels seus comentari amor.

TQM

Otilie dijo...

Hola amor,

Ja sé que el discurs o la imatge no tenen connotacions psicoanalítiques. Però si la forma de representació és el famós iceberg (el que es veu i el que no es veu). En aquest el que no es veu es justament que la funció social també genera valor, no només el treball i la plusvàlua. El capitalisme em sembla deshumanitzador doncs, ja que no té en compte el factor social.

Merci per l'aclarimet que li segueix.

TQM